Beslenmedeki Yeri

Beyaz Etin Dengeli Beslenmedeki Faydaları

Dünyanın önde gelen bilimsel araştırmaları gösteriyor ki tavuk eti sağlıklı ve dengeli beslenme, bedensel ve zihinsel gelişim için her yaşta tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının başında geliyor. Kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral zengini tavuk eti, insan sağlığına yararlı olduğu kadar doğru beslenmedeki önemiyle de dikkat çekiyor. Bu durum, Türkiye’nin genç nüfus yapısı da düşünüldüğünde daha önemli bir hale geliyor.

Tavuk Etinin Besin Değeri

Piliç eti "sağlığa yararlı" olduğu kadar; başka bazı protein kaynaklarına göre, "düşük maliyetli" de olduğu için, "doğru beslenme"de önemli ve stratejik bir besin kaynağı. Türkiye'nin genç nüfus yapısına sahip olduğu dikkate alındığında, bu stratejik önem daha da değer kazanıyor.

Sağlıklı Yaşam İçin Optimal Beslenme Gereklidir

Sağlıklı, mutlu ve başarılı insanlardan oluşan huzurlu bir toplum için insanların kaliteli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması ve böylece yüksek beyin gücüne sahip kılınmaları gerekmektedir. Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir.

Tavuk Eti Protein Kaynağı Olarak Çocuk Beslenmesinde Önemli Bir Yere Sahiptir

Çocuklar için, yaşamlarının başlangıcında tüm besin öğelerini sağlayan tek besin anne sütüdür. Sonrasında optimal gelişim, sağlık ve hastalıktan kaçınma için hayat boyu değişen miktarlarda besine ihtiyaç duyulur. Bu besinlerden en önemlilerinden biri proteindir.

Yetişkin Beslenmesinde Tavuk Etinin Yeri

Günümüzde diyete bağlı kronik hastalıkların; ölümlerin %60’ında, hastalıkların % 46’sında temel neden olduğu belirtilmektedir. 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerde görülecek toplam ölümlerin %71’ inin iskemik kalp hastalıkları, %75’ inin inme, %70’ inin diyabet nedeniyle olacağı öngörülmektedir. Dünyada yetişkin bireylerin 1 milyarı hafif şişman, 300 milyon’u klinik olarak şişmandır. Dünyada şu anda 150 milyon diyabetli vardır ve bu sayının 2025 yılında iki katına çıkması beklenmektedir.

Yaşlılıkta Tavuk Eti Tüketimi

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, yaşlı bireylerin dört besin grubunun her gün yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Pekcan, yaşlı bireylerin her gün, “süt ve süt ürünleri”, “kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler ve “ekmek – tahıllar gruplarındaki ürünlerini tüketmelerini önerdi.

Kalp Sağlığında Tavuk Eti Tüketimi

Kalp hastalıkları ve inme ile ilgili farkındalık yaratmak, bu hastalıklardan korunma ile ilgili bilinci artırmak amacıyla her yıl 29 Eylül tarihinde kutlanan ‘Dünya Kalp Günü’ kapsamında konuşan Prof. Dr. Sevinç Yücecan ‘Kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için fırsatımız var’ diyor.

Diyet Yaparken Tavuk Etinin Faydaları

Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.

Diyabetli Bireylerin Beslenmesinde Tavuk Etinin Yeri

Diyabetli bireyler derisiz tavuk etini beslenme planlarından eksik etmemeli...Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu uzmanları, “Dünya Diyabet Günü” kapsamında, diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlığının yaşam boyu kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bireyin yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesinin sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturduğunu belirten uzmanlar, protein zengini tavuk etinin beslenme planlarından çıkarılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Spor Yapan Çocuk ve Gençlerde Beslenme İlkeleri

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, spor yapan çocuk ve gençlerin mutlaka yaşına uygun beslenmesi gerektiğini kaydetti. Garipağaoğlu, “Spor yapan çocuk ve gençlerin sağlıklı beslenme ilkelerini esas alarak yapılan egzersizin türü, sıklığı, süresi ve şiddetine göre enerji ve besin ögelerini yeterli oranda almaları gerekir” dedi.

1 Yaşındaki Çocuğun Günde 12 Gram Proteine İhtiyacı Vardır

Çocuklardaki protein eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirten Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, bağışıklığı düşük olan çocuğun sık hasta olup böyle yaşamak zorunda kalacağını söyledi. Prof. Dr. Yağcı, 1 yaşındaki çocuğun büyümesi için günde 12 gram protein alması gerektiğini dile getirdi.

Soğuk Algınlığına Doğal Koruma Tavuk Suyu Çorba

Uzmanlar havaların soğumaya başladığı bu günlerde sağlık artırıcı beslenmenin kahramanı tavuk suyu çorbayı düzenli tüketmeyi öneriyor. Bağırsakları iyileştirmek ve korumak, bağışıklığı arttırmak, sindirime yardımcı olmak, vücuttaki inflamasyona karşı savaşmak için güçlü bir besin değerine sahip tavuk suyu çorbayı sofralarınızdan eksik etmeyin. Tüm bu faydaların yanında tavuk suyu çorbayı yapmak hem çok pratik hem de çok ekonomik.

Bültenimize Abone Olun!