Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.
Yeterli ve dengeli beslenmenin yaşamın sürdürülmesi, fiziksel büyüme, mental gelişim, performans, üretkenlik, sağlık ve iyilik için büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A. Gülden Pekcan, yazılı sağlıklı beslenerek kilo vermek için; süt ve ürünleri, et ve ürünleri, yumurta ve kurubaklagiller, taze sebzeler, meyveler ve ekmek (tam tahıl) ve tahıllardan günlük önerilen miktarlarda tüketmek gerekiyor" dedi.
Beslenme Bireye Özgü Olmalı
Beslenme bireye özgü olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Pekcan, "Bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi, fizyolojik durumu (gebe veya emzikli oluşu), beslenme alışkanlıkları (öğün örüntüsü, öğün atlama durumu) ve besin tercihleri birbirinden farklıdır. Bu koşullara dayalı olarak bireyin yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanması gerekir. Beslenme durumu ayrıca bireyin sosyoekonomik düzeyine, kültürel yapısına, çevresel ve coğrafik koşullarına, besinlerin hazırlanma ve pişirilme olanaklarına, hastalık durumuna, ilaç kullanım durumuna göre planlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Tavuk Eti Kilo Vermeye Yardımcı Oluyor
Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pekcan, "Tavuk eti besin ögesi örüntüsünün dengeli olması, iyi kaliteli protein içermesi, yağ içeriğinin düşük olması, bazı vitamin ve mineraller için iyi kaynak olması nedeniyle vücut ağırlığı olan kişilerde iyi bir seçenektir. Gebe ve emziren kadınların diyetinin vazgeçilmezidir.Besin ögesi örüntüsü dengelidir, kilo vermeye yardımcı olur" diye konuştu.
Tavuğu Derisini Ayırıp Tüketmeliyiz
Zayıflamak isteyen kişilerin tavuk eti tüketirken dikkat etmeleri gereken bazı ilkeler olduğunu aktaran Prof. Dr. Pekcan, "Tavuğun beyaz eti tercih edilmelidir. Enerji içeriği kırmızı ete göre düşüktür. Derisinin ayrılması ile yağ içeriğinde ve dolayısıyla enerji miktarında azalma sağlanır. Tavuk eti pişirilirken yağ eklenmemeli, kızartması yapılmamalıdır. Pişirmede ızgara, fırında pişirme, haşlama yöntemleri uygulanmalıdır. Tavuk etinin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salata eşliğinde tüketimi hem besin çeşitliliğinin arttırılmasını sağlar, diyette enerjinin azaltılmasına katkı sağlar. Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir ve kesinlikle tüketilmesi önerilmelidir" ifadelerini kullandı.
Yaz Aylarında Besin Zehirlenmeleri Artıyor
Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışıyla birlikte bazı sağlık sorunlarının da ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Pekcan, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve vücut çalışması bu durumlara uyum sağlamaya çalışmaktadır. Artan sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte vücuttan su ve mineral kaybı oluşmakatdır. Bunun sonucunda baş dönmesi, bulantı, bayılma hissi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Besin tüketme isteğinde azalma gözlenebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir" diye konuştu.
Yaz Aylarında Vücut Ağırlığını Kaybetmenin Püf Noktaları
Yaz aylarında vücut ağırlığını sağlıklı beslenerek kaybetmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pekcan, şu uyarılarda bulundu:
"Fiziksel aktivitenin de arttırılması ağırlık kaybına katkı sağlar. Kahvaltı önemli bir öğündür ve atlanmaması gerekir.Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur,limonlu açık çay gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ayran her öğünde tercih edilebilecek bir ieçecektir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
Izgara olarak tavuk eti (özellikle derisiz beyaz eti) salata ile birlikte tercih edilebilecek bir seçenektir. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve veya meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.
Her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Yazın güneşten yararlanma D vitamini gereksinmesinin sağlanamsında büyük önem taşımaktadır. D vitamini yetersizliği yaygın bir sorun olarak görülmektedir. D vitamini yetersizliğinde şişmanlık sorununun arttığı, şişmanlığın da D vitamini yetersizliğine neden olabildiği bilinmektedir."