Türkiye Kanatlı Eti Sektörü

Kanatlı eti, halkımızın sağlıklı beslenmesine olan katkısı, ekonomik ve istikrarlı bir besin kaynağı olması ile dengeli beslenmesindeki yeri dikkate alındığında bugün olduğu kadar yarın için de vazgeçilmez öneme sahip bir gıdadır.

2015 yılından beri diğer et türleri arasında Dünyada en fazla üretilen kanatlı etidir. Türkiye, piliç eti üretiminde dünyada 10. sırada yer almaktadır. Ülkemizde, 15.000 adedin üzerinde broyler (etlik) piliç yetiştirme kümesi  mevcuttur. Tüm paydaşları ile yaklaşık 3 milyon kişinin geçimini sağladığı sektörün yıllık cirosu 5,5 milyar ABD Doları’dır. 

Kişi başı kanatlı eti tüketimimiz ise 21 kg/yıl değerine ulaşmıştır. Türkiye kanatlı eti sektörü kaliteli-güvenilir- lezzetli ürünlerini iç ve dış pazarda satışının arttırılması için çalışmalarını her geçen yıl geliştirerek sürdürmektedir. 

 

BESD-BİR Üyesi İşletmelerde Üretim;

BESD-BİR üyeleri, Türkiye’de kanatlı eti üretiminde önde gelen firmalardan oluşur. Bu firmaların her biri, uluslararası teknolojisi ve kalitesiyle gerek yem sektörünün, gerekse kanatlı eti sektörünün gelişmesinde önemli rol oynamakta ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürmektedir. 

BESD-BİR üyeleri  entegrasyon modeli ile üretim yapmaktadır. Entegre üretim modelinde, ana damızlık civciv dışındaki tüm aşamalar entegre işletmelerin sahipliği ve/veya gözetiminde gerçekleştirilir. Entegre bünyesinde; yem fabrikası, damızlık kümesleri, kuluçkahaneler, sözleşmeli yetiştirme kümesleri ve kesimhane tesisleri yer alır.

Türkiye’deki tüm kesimhanelerde kesim işlemi İslami kurallara uygun olarak gerçekleştirilir. Kesimi yapılan piliçler modern makinelerde otomatik olarak temizlenip işlenmektedir. Bütün kesim tesislerinde kesim öncesi hayvanların kesime uygunluk kontrolü ve kesim sonrasındaki süreçleri işletme veteriner hekimlerin gözlem ve kontrollerinde yapılır.  Ayrıca kesimhanelerde daimi olarak görevlendirilmiş Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı resmi veteriner hekimler sürekli olarak üretimi denetlemektedir. 

Depolama işlemi, ürünlerin gerektirdiği soğuk zincir şartları sağlanarak yapılır. Ürünlerin üretim ve depolama bilgilerinde civcivlikten raftaki ürüne kadar tüm süreçleri izleyen izlenebilirlik sistemi vardır.

Piliç eti üreticilerinin tüm üretim süreçleri bağımsız belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan kontrol ve denetimlerle de sürekli takip edilmektedir. BESD-BİR üyeleri; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi (HACCP), ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi,  TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi,  TSE Ürün Uygunluk Belgeleri ile Helal Uygunluk Sertifikasına sahiptir. Bazı üyeler ise; GFSI(Küresel Gıda Güvenliği Girişimi) onaylı BRC Global Standardı (Gıda) Belgesi,  IFS (International Food Standard) Belgesi, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesine sahiptir.  Ayrıca yine üyelerin bazıları ISO 10002 Müşteri Şikayet Yönetim Sistemi belgesi ve İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası’nı da almışlardır.

Sektör, bilimsel gelişmeleri ve üretim metotların araştırılması ve kullanımı konusunda devlet ve üniversitelerle ortak çalışmalar yürütmektedir. 

Kesime kadar süren üretim süreci boyunca  hayvan refahı koşulları dikkate alınmaktadır.

Üretimin her aşaması Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koyduğu kurallar doğrultusunda gerçekleştirilir. Konulan kuralların tamamı Avrupa Birliği ile uyumludur.  

Tüm bunlar sayesinde, sağlıklı ve güvenilir kanatlı etinin piyasaya arzı gerçekleşmekte ve güvence altına alınmaktadır.

Piliç eti sektörü, bilimsel ve teknolojik altyapısı ile kaliteli ve sağlıklı üretimi hedeflemiştir Çiftlikten çatala süregelen tüm üretim süreci “gıda güvenliği”,  “hayvan ve halk sağlığı” ilkelerine uygun bir şekilde ve uluslararası normlar çerçevesinde yapılmaktadır.