Pişirme Yöntemleri
- Tezgahınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile yıkamaya özen gösteriniz.
- Pişmemiş tavuk hiçbir zaman pişmiş yiyeceklerle temas etmemelidir. Çiğ tavuk suyu diğer yiyeceklere damlamamalıdır. Pişmemiş tavuğa dokunduktan sonra eller iyice yıkanmalıdır.
- Etler bol suda, az suda veya ızgara edilerek pişirilir. Etin hangi yöntem ile pişirileceğine hayvanın vücudundan elde edildiği yere göre karar verilir.
- Et yemekleri yapılırken dışarıdan yağ eklenmemesi uygundur. Çok gerekiyorsa katı yağ değil, sıvı yağ eklenerek pişirilmelidir.
- Tavuk suyu sadece lezzet verici olarak düşünülmelidir. Halk arasında tavuk suyunun tavuk eti kadar besleyici olduğu yanlış inancı yaygındır. Hâlbuki etin zengin kaynak olduğu protein etin suyunda değil, yapısında yer alır.
- Etler ızgara edilirken damlayan su ile vitamin B2, B12 ve folik asit kaybı olur. Bu su bir kap içinde toplanabilir ve sos olarak kullanılabilir. Tepside pişirme bu kaybı azaltır ve etin daha yumuşak olmasını sağlar.
- Etin çok yüksek sıcaklıktaki ızgara üstüne konup veya aleve çok yakın olarak tutularak pişirilmesi sırasında sağlık açısından zararlı (kanser yapabilen) öğeler oluşur. Bu nedenle etler ızgara edilirken et yüzeyinin ısı kaynağından en az 15 cm uzakta olması gerekir.
- Yağ damlayarak alevlenme olmaması için derisi soyularak ızgara yapılmalıdır.
- Dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Çözülme işi buzdolabının alt rafında bekletilerek yapılmalıdır. Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.
- Bütün tavuk ya da et parçalarının iç sıcaklığı 70°C ulaşmış olmalıdır. Tavuk iyi piştiği takdirde, virüsler dahil tüm zararlı mikroorganizmalar yok olmaktadır.
- Satın almadan başlayarak pişirme de dahil besin hijyenine her aşamada dikkat edilse bile, pişirme sonrası tüketime dek geçen bekletme, hemen servis edilmeyecekse soğutup saklama, yeniden ısıtma ve dağıtım gibi tüm aşamalarda besin hijyenine dikkat edilmelidir.
Daha lezzetli olması için:
- Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalar ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyarsanız, daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olur.
- Fırında tavuk kızartacağınız zaman, üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyarsanız et lezzet kazanacaktır.
- Tavuğunuzu kızartırken dereotu, maydanoz gibi taze otları derisinin altına yerleştirmeniz, bitkilerin yanmasını önler ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.
- Kızarttığınız tavuğu tekrar ısıttığınızda; lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız, tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Tencerede su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan tavuk lezzetinden hiçbir şey kaybetmez.