Yeni yıl yaklaşırken yılbaşı sofralarında baş tacı edilen hindi etine olan ilgi de artmaya başladı. Yeni yıl öncesi yılbaşının simgelerinden olan hindi eti, yeni yıla evinde girmek isteyenlerle birlikte restoran ve otel sahiplerinin de ilk tercihi. Kolesterolü düşük ancak proteini yüksek bir hayvansal protein kaynağı olan hindi eti, günlük beslenmemiz içinde henüz hak ettiği yeri bulamasa da yeni yıl yaklaşınca daha popüler hale geliyor.

Hindi eti besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlerle işlenebilmesi ve lezzeti ile dünyada birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ülkemizde ağırlıklı olarak yeni yıl döneminde gündeme gelen hindi eti B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengin bir besin. Ayrıca, hindi eti tavuk eti gibi kalp damar hastalıklarının engellenmesinde de önemli bir yer tutuyor.

Hindi pişirmek düşünüldüğü kadar ‘zor’ değil

Birçok kişi yeni yıl sofralarını renklendiren hindinin pişirilmesi “zor” bir seçenek olduğunu düşünür. Oysa mutfak uzmanlarına göre bu iş hiç de zor değil, sadece bazı konulara dikkat etmek lazım.

Uzmanların önerdiği püf noktaları şöyle: 

  • Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine edilirse daha lezzetli olur. Böyle bir karışımda hindinin buzdolabında 2 güne kadar bekletilmesi mümkündür.
  • Hindi eti bıçakla delinerek içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilir. Fırınlamadan önce tepsiye yerleştirilecek havuç, kuru soğan, sarımsak, kök kereviz hindiye ayrı bir lezzet katar. 
  • Hindinin üstünün iyice kızarması ve özel olarak tatlanması için, pişme süresi bitmeden 15 dakika önce 3-4 yemek kaşığı ılık suyla inceltilmiş bal fırçayla hindinin üzerine sürülür. Böylece hindi parlak, nar ve özel lezzetli bir hale gelir. 
  • Hindinin pişirileceği kabın büyüklüğü de önem taşır. Hindi kaba konduğunda çevresinde 5 ila 7-8 cm boşluk olursa mükemmel pişme kalitesi yakalanır.
  • Hindi 160 derece ısıda uzun süre pişirilir. 2-4,5 kg arasındaki hindiler 2-3 saatte, 5-7,5 kg arasındakiler 3-4 saatte, 8-12,5 kg arasındakiler ise 4-5 saatte pişer.

Alışkanlıklarından kolay vazgeçemeyenler yılbaşı sofralarını ‘Tavuk Eti’ ile lezzetlendiriyor

Alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyenler yılbaşı sofralarını çeşitli baharatlar ve içeriklerle zenginleştirilen tavuk eti ile renklendiriyor. Yıl boyunca yüksek protein değeri, besleyiciliği ve ekonomik olması ile tüketicilerinin kalbini kazanan tavuk eti, yılbaşı sofralarının da en çok tercih edileni olmaya devam ediyor. Yeni yılı karşılarken formuna dikkat edenlerin de ilk tercihi olan tavuk eti, uzun yıllar daha hindiden önce sofralarda yerini almaya devam edecek gibi.

Hindi eti için yeterli vakti olmayanlar ya da yeni yıla girerken de alışkanlıklarını terk edemeyenler için, lezzeti ve pişirme basitliği göz önüne alındığında fırında tavuk çeşitleri, farklı baharat, sebze ve içeriklerle zenginleştirildiğinde özellikle yılbaşı akşamları için ideal bir başka seçenek olabiliyor. 

Yılbaşında sevdiklerine lezzetli sofralar kurmak isteyenlere özel sağlıklı ve basit ‘Fırında Sebzeli Tavuk’ tarifini o özel gece için sizler için derledik.

Fırında Sebzeli Tavuk

  • 1 adet bütün tavuk (2.2kg)
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 15 adet arpacık soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 8-10 defne yaprağı
  • Tuz, karabiber ve tercihe göre çeşitli baharatlar

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Bir bütün tavuk fırın kabına göğsü yukarı gelecek şekilde yerleştirilir ve 185 derece fırında 70 dakika pişmeye bırakılır. 70 dakikanın sonunda fırından çıkarılarak etrafına irice kesilen patates ve havuçlar yerleştirilir, tuz ve karabiber serpilir. Defne yaprakları, sarımsaklar ve arpacık soğanlar boşluklara bırakılır. Bir kâsede sos malzemeleri karıştırılarak fırça yardımı ile tavuğun üzerine sürülür. Böylelikle tavuğun üzeri daha parlak olacaktır. Fazla bekletilmeden tavuk tekrar fırına sürülür. 50-60 dakika daha fırında pişirildikten sonra beraberinde pişen sebzelerle birlikte servis edilir.