Türkiye’nin en yaratıcı tavuk tarifi: Tavuk Köfteli Mantı Çorbası

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nun bu yıl ilk kez düzenlediği ‘Tavukla Yaratıcı Tarifler’ dijital yemek yarışması sonuçlandı. “Tavuk etiyle en yaratıcı tarifi ben yaparım” diyenleri arayan yarışmanın ödülleri 4 Aralık akşamı Sapphire Alışveriş Merkezi EKS Mutfak Atölyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Tüm Türkiye’den katılımcıları ağırlayan yarışmaya 849 başvuru alındı.

                    

 Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nun Facebook üzerinden başlattığı yeni dijital yemek yarışması sonuçlandı. Genç, yaşlı, amatör, profesyonel yemek meraklısı herkese kapılarını açan yarışmaya 849 kişi başvurdu ve toplamda 437 tarif elde edildi. Yemek Bloggerı Nilay Tulum ve Ünlü Şef Eyüp Kemal Sevinç tarafından ön elemeden geçen tarifler, 10 finaliste kadar düşürüldü. “Tavuk etiyle en yaratıcı tarifi ben yaparım”  diyen 10 finalist tarif,  4 Aralık Cuma günü EKS Mutfak’ta yapılan son değerlendirmede Eyüp Kemal Sevinç’in jüri başkanlığında BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, BESD-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Görener, Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Yemek Bloggerı Nilay Tulum ve Diyetisyen Güneş Aksüs karşısında kıyasıya yarıştı.

Kazananlara ödüllerin takdim edildiği tören aynı akşam EKS Mutfak Atölyesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmanın birincisi Janset Şefika Özdemir “Tavuk Köfteli Mantı Çorbası” tarifiyle 7 bin 500 TL, ikincisi Halil Tanrıvermiş “Portakal Soslu Asma Yaprağında Sarılı Tavuk” tarifiyle 5 bin TL ve üçüncüsü Tuba Özgüler Özçakmak “Ekşi Meyveli Tavuk Baget” tarifiyle 2 bin 500 TL’lik ödülün sahibi oldu. Yarışmanın birincisine ödülünü BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca takdim etti. Yarışmaya katılan 3 kişi büyük ödüllerin sahibi olurken, finale kalmaya hak kazanan ancak ilk üçe giremeyen adaylar biner TL’lik jüri özel ödülünün sahibi oldu.

 

       

“Sektörümüzün hedefi Türkiye piliç eti tüketimini 2025 yılında 25,6 kg’a çıkarmak”

Tüm Türkiye’den tariflerin geldiği yarışmaya birbirinden güzel ve farklı tariflerin geldiğini söyleyen BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, “Ülkemiz nüfusunun sağlıklı beslenebilmesi için büyük önem taşıyan tavuk eti, şu anda ülkemizde kişi başı 21 kg seviyesinde. Önümüzdeki dönemde bu rakamın artmasını ve daha çok kişinin güvenilir bir protein kaynağı olan tavuğa ulaşmasını hedefliyoruz.

Toplumumuzun beyaz et tüketimini artırmayı ve önemli bir protein kaynağı olan tavuk etinin daha çok kişi tarafından daha çok miktarda tüketilmesi sektör olarak ilk önceliğimizdir. Hedefimiz Türkiye piliç eti tüketimini 2025 yılında 25,6 kg’a çıkarmak. Bu yarışmanın toplumda farkındalığın oluşturulması açısından etkili olacağına ve ülkemiz insanının bu değerli protein kaynağından mahrum bırakılmaması gerektiğine inanıyorum” dedi.