Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (Besd-Bir) farklı meslek grupları için düzenli olarak organize ettiği tesis gezilerinde bu hafta da sosyal medyanın sevilen annelerine ev sahipliği yaptı. Besd-Bir’in sektör hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamak amacıyla piliç eti üretim tesisine düzenlediği gezi 09-10 Şubat tarihlerinde Bolu’da gerçekleşti.

BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca ev sahipliğinde yapılan tesis gezisi, üretim süreci ve uygulanan kalite güvence sistemleri, piliç eti üretimi ve yetiştiriciliği ile ilgili sektör hakkında birçok bilgiyi kapsadı. Ayrıca BESD-BİR Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Recep Akdur,  Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çiftçi sosyal medyada etkin olan anneler ile akademik görüşlerini paylaştı.

Tesis gezisi öncesinde yapılan bilgilendirme toplantısında  BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait  Koca;  “Sektör sadece Türkiye'de değil, dünyada da büyüyen bir sektördür. Nüfusumuz hızla artarken önümüzdeki yıllarda ana konularımızdan biri olacak yetersiz ve dengesiz beslenme sorununu biz şimdiden ön görüyoruz. Türkiye’de kişi başı 38 kilo tüketilen etin 23 kilosu piliç etidir. Ancak bu tüketim maalesef dünya ortalaması altındadır.  Ürünlerimizin sağlıklı ve güvenilir olmasının yanında, emsallerine göre en uygun fiyatlı gıda konumunda olması tüketicinin hayvansal protein ihtiyacına ulaşabilmesi açısından önem arz etmektedir. Bundan dolayı çok değerli bir protein kaynağı olan tavuk etinin ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez önemde olan kanatlı sektörünün bilimsel olmayan tartışmalarla baltalamaya çalışmak ne üretici ne de tüketiciye hiçbir fayda sağlamaz. Türkiye’de en sağlıklı ürün tavuk etidir, biz bu konuda çok iddialıyız.” açıklamaları ile açılışı yaptı.

BESD-BİR Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün ise “Çiftlikten Çatala Güvenilir Piliç Eti Üretimi” sunumunu katılımcılarla paylaşırken: “Yıllar içinde çok hızlı bir gelişme kaydeden ve uluslararası standartlarda üretim yaparak büyüyen sektörümüz 2017 yılında 2.3 milyon ton üretim yapmıştır. Üretilen bu miktardaki kanatlı etinin 500 bin tonu, içerisinde Japonya’nın da bulunduğu 75 ülkeye ihraç edilmektedir.  Piliç eti üretiminde dünyada 8'inci, kanatlı eti ihracatında ise  5’inci sırada yer alan sektörümüz 15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte dolaylı olarak 3 milyon kişinin geçimini sağlamaktadır.” açıklamaları ile sektörün önemini vurguladı.

Sosyal medyanın sevilen anneleri hem kendi adlarına hem de takipçilerinin sorularını cevaplamak amacıyla davetli uzmanlara da üretim süreçleri, kalite standartları, hayvansal proteinin insan vücudundaki faydaları ile ilgili birçok soru yöneltti. Akademik açıdan detaylı cevaplar alan anneler gerçekleştirilen toplantıda ve piliç eti üretim tesis gezisi sırasında sektör hakkında en doğru bilgileri aldı.