Beslenme, yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturur. Optimal beslenmede; “minumum hastalık riski, maksimum iyi hal/sağlık “dolayısıyla “maksimum sağlıklı yaşam” hedeflenmektedir. Beslenme bilimindeki son gelişmeler de; diyetin sadece optimal sağlığın oluşumu ve gelişiminde değil, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve diyete bağlı kardiyovasküler hastalıklar, kanser, tip 2 diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalık riskini azaltmada da potansiyel bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Tavuk etinin optimal beslenme önerilerinde önemli bir yeri olduğuna işaret eden Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, “Tavuk eti, hem çocuklar, hem de yetişkinler için benzersiz bir gıda. Her yaştan tüketici gönül rahatlığıyla önerilen düzeylerde tüketebilir” diye konuştu.
“Diyet hem sağlıklı, hem keyifli olmalı”
Optimal Beslenmenin, yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturduğu belirten Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, “Sağlıklı beslenmede diyetin öncelikli görevi, metabolik gereksinimleri karşılayan ve vücudun çalışması için gerekli enerji ve besin öğelerini yeterli miktarda sağlamaktır. Ancak diyet, tüketiciye kendini iyi hissetme ve keyif alma duygularını da vermelidir. O halde diyetin kabul edilen tartışılmaz beslenme etkisi yanında, yararlı fizyolojik ve psikolojik etkileri vardır” diye vurguladı.
“7’den 70’e herkes tavuk eti tüketmeli”
Optimal beslenmede derisiz tavuk etini her yaş grubu önerilen düzeylerde tüketebilir diye vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, şöyle devam etti: “Optimal beslenme önerilerinde önemli bir yeri olan tavuk etini satın alırken, hazırlarken, pişirirken ve tüketirken her zaman hijyene dikkat etmelidir”.
Bedensel ve zihinsel gelişime katkı sağlıyor
Tavuk eti insan sağlığına yararlı olduğu kadar, düşük maliyetiyle ve doğru beslenmedeki önemiyle de dikkat çekiyor. Türkiye’nin genç nüfus yapısı da düşünüldüğünde tavuk eti tüketimi daha da önemli bir hale geliyor.
Uzmanlar tavuk etinin insan sağlığına sağladığı faydalarla ilgili şu bilgileri veriyor;
- Tavuk eti, bedensel ve zihinsel gelişim, sağlıklı ve dengeli beslenme için tüketilmesi gereken başlıca protein kaynaklarından bir tanesidir.
- Tavuk etinin sindirilebilirliği % 91-100’dür. Bu nedenle tavuk etinin proteini iyi kaliteli protein kaynağı olarak değerlendirilmektedir
- Tavuk eti proteinlerinin, elzem amino asit bileşimleri vücut gereksinmesine uygundur ve sindirim sisteminde fazla kayba uğramadan vücuda alınırlar.
- Vücut proteinlerinin oluşumu için kaynak, yiyeceklerin içinde bulunan proteinlerdir. Tavuk eti proteinlerinin bileşiminde bulunan amino asitlerin hepsi bir arada bulundukları için bu amino asitlerin birleşerek vücut proteini haline gelmeleri daha kolay ve hızlı olur.
- Tavuk eti, diğer etlere kıyasla daha az yağlıdır ve bu nedenle de enerji değerleri diğer etlere kıyasla daha düşüktür.
- Tavuk etinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği de daha azdır.
- Tavuk eti vitamin B2 (riboflavin), niasin, vitamin B6 ve vitamin B12 bakımından da zengin besinler arasında sayılırlar.
- Sodyum içeriğinin çok düşük olması, tavuk etini düşük sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı durumuna getirir.
- Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti, bütün bu özellikleri nedeniyle; obezite, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tıbbi beslenme tedavisinde yer alabilir.
Tavuk eti; et, yumurta, kurubaklagiller grubu içerisinde değerlendirilir. Bu grup için günlük tüketilmesi önerilen miktar yetişkin, genç,çocuklar için 2 porsiyon, gebe ve emzikli kadınlar için 3 porsiyondur.