Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, dünyanın ünlü araştırma şirketlerinden TNS işbirliğiyle; Pediatri ve Kadın Doğum uzmanlarının, tedavisi altında olan çocuk ve annelere tavuk ürünleri yeme/yememe konusunda tavsiyelerini öğrenme amacıyla yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre Çocuk Hastalıkları Uzmanlarının % 63’ü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının % 56’sı hastalarına “tavuk etini öneriyor”. Çocuk Hastalıkları Uzmanlarının’i, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının %21’i ise hiçbir şekilde gıda tavsiyesinde bulunmuyor.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, TNS işbirliğiyle 18 ilde 500 Kadın Doğum Uzmanı ve 500 Pediatristi kapsayan tavuk eti tüketim tavsiyesi bilgi kaynakları araştırma sonuçlarını açıkladı. Uzmanların tedavisi altında olan çocuk ve annelere tavuk ürünleri yeme/yememe konusundaki tavsiyelerini öğrenme amacıyla yaptırılan araştırma, uzmanlığı ‘gıda’ olmayan kişilerin medyaya yaptıkları gerçeği yansıtmayan açıklamaların nasıl sonuçlara varabileceğini de gösterdi. Uzmanlara tedavileri altındaki hastaları için “tavuk ürünlerini tavsiye edip etmediklerini” ve “bu konulardaki bilgileri nereden edindiklerini” sorulurken, Çocuk Hastalıkları Uzmanlarının % 63’ü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının % 56’sı hastalarına “tavuk etini önerdikleri” ortaya çıktı. Pediatristlerin’i, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının %21’i ise hiçbir şekilde gıda tavsiyesinde bulunmuyor ve bunun en önemli nedeni olarak da konunun “uzmanlık alanları dışında olması”nı gösteriyor.
Uzmanların bilgi kaynağı: Televizyon
Tavuk etini önermeyen uzmanların kaynak olarak televizyonu göstermesi de araştırmanın bir başka dikkat çekici sonucu olarak öne çıkıyor.
Tavuk etini önermeyen doktorların tavsiyeleri konusunda en önemli haber kaynağı yüzde 23 ile televizyon olurken yüzde 19 ile deneyim ve eğitimler ikinci sırada yer alıyor. Yüzde 16 gazete derken, yüzde 14 ise kaynak yok, genel olarak gördüklerim yorumunu yapıyor. Sıralama yüzde 12 ile internet, yüzde 11 ile dergi, yüzde 9 ile tıbbi dergi, yüzde 8 ile sosyal medya, yine yüzde 8 ile meslektaşlar, klinik çalışma sonuçları, yüzde 7 ile kongre ve seminerler, yüzde 6 radyo ve mesleki olmayan çevre olarak devam ediyor.
Bir doktor ayda bin hastaya bakıyor
Araştırma sonuçların doktorların yoğun çalıştığını da gözler önüne seriyor. 1 Pediatrist ayda ortalama 869, kadın doğum uzmanı ise 652 hastaya bakıyor. Devlet hastanelerinde bu rakam ayda 1035 hastaya kadar çıkıyor.