Türkiye’de kanatlı eti üretimi bu yıl ilk kez 2 milyon tonu geçecek
Kanatlı sektörü büyüklüğü 4,5 milyar dolara ulaştı
Türkiye’de kanatlı et sektörünün yüzde 90’ını oluşturan 27 piliç ve hindi eti üreticisi şirketin üyesi olduğu Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) 2013 yılında kanatlı sektörü cirosunun 4,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 2013 yılında üretimde, tüketimde ve özellikle ihracatta artış yaşandı. BESD-BİR, 2014’ün ilk sektörel algı araştırmasının sonuçlarını da paylaştı. BESD-BİR, tavuk eti ve üretimi konusunda tüketiciyi daha iyi bilgilendirmek için dijital iletişim platformlarında da yenilikler yaptı.
Türkiye kanatlı eti sektörünün 2013 yılı performansını değerlendirmek ve gelecek dönem projelerini açıklamak üzere, 6 Şubat Perşembe günü İstanbul Grand Hyatt’ta düzenlenen basın toplantısında; BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait KOCA, BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman ÖZTÜRK, BESD-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Ömer GÖRENER ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet AKAN katıldı.
Toplantıda, BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. KOCA 2013 yılı Sektör Raporu’nu açıklarken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman ÖZTÜRK BESD-BİR’in yeni hizmete sunduğu dijital platformları hakkında, BESD-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Ömer GÖRENER ise sektörel algı araştırmasının sonuçları hakkında bilgi verdi.
Türkiye’nin kanatlı eti üretimi ilk kez 2 milyon tonu geçecek
2013 yılında kanatlı eti sektörünün üretimde, tüketimde ve ihracatta büyüdüğünü vurgulayan BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, sektör cirosunun 4,5 milyar dolara, kanatlı eti ihracatının ise 656 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Sektörün 2013’te 1 milyon 900 bin ton kanatlı eti üretimine ulaştığını belirten Koca, 2014 yılında üretimin ilk kez 2 milyon tonu geçeceğini söyledi.
Sait Koca, “Sektör olarak 2025 yılı kanatlı eti üretim hedefimiz yılda 3,3 milyon ton. Yeterli sayıda yetiştirme kümesinin devreye girmesi, hammadde temininde, ihracatta sorun yaşanmaması ve sektörün kârlılığını devam ettirmesi halinde bu hedefi tutturacağız” dedi.
2013’te kişi başı tüketim 20,7 kiloya yükseldi
Üretime bağlı olarak kanatlı eti tüketiminde de artış yaşandığını kaydeden Sait Koca, 2013’te kişi başı kanatlı eti tüketiminin 20,7 kilograma yükseldiğini söyledi. Koca, “2014’te kanatlı eti tüketiminde 21 kilogram öngörümüz var. Tüketimde en büyük pay piliç etinin ve bu durumun önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Piliçte büyüme yüzde 5,3
Kanatlı eti üretim ve tüketiminde büyük paya sahip olan piliçte, 2012’ye göre yüzde 5,3’lük büyüme gerçekleşti. 2013 yılında üretim 1 milyon 805 bin tona ulaşırken kişi başı tüketim de 19,6 kilogramı buldu. Bu rakamın 2014 yılında 20 kilogramı bulması bekleniyor.
İhracat sürekli artıyor
Kanatlı eti ve ürünleri ihracatı 2013 yılında ayak dahil 396 bin tona ulaştı. 2014 yılı ilk iki ayında ihracat 66,4 bin ton olarak gerçekleşti. 2012 yılının aynı dönemine göre artış oranı % 4,42. Sektör 2014 yılında 455 bin ton ihracat hedefliyor. 2025 yılında ihracatın 1,2 milyon tonu aşması ve 2,5 milyar dolar döviz girdisi elde edilmesi hedefleniyor.
Sektörel algı araştırması açıklandı
2014 yılı içinde yıl geneline yayılan dört araştırmanın gerçekleştirileceğine dikkat çeken BESD-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Ömer GÖRENER, bu araştırmalardan ilkinin Ocak ayında tamamlandığını belirtti. Türkiye genelinde, 18-64 yaş arası 910 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmanın dikkat çekici sonuçlar ortaya koyduğunu kaydeden GÖRENER, “Tüketicinin tavukla bir sorunu yok ama tavuk hakkındaki dedikodular sorun algısı yaratıyor. Bu iletişim sorununu çözmek biz üreticilere düşüyor” dedi.
Araştırmada, katılımcıların yüzde 60’ı haftada bir kez ve daha sık tavuk ve tavuk ürünleri tüketenler oluşturdu. Düzenli ve sık tavuk tükettiğini açıklayanların yüzde 31’i fiyatını uygun bulurken, yüzde 24’ü lezzetli, yüzde 23’ü sağlıklı ve faydalı, yüzde 15’i ise damak zevkine uygun olduğunu belirtti. Yine tavuk etini düzenli ve sık tüketenlere sorulan ‘Son bir yılda tavuk tüketiminiz değişti mi?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 14’ü eskisine oranla daha çok tüketiyorum, yüzde 75’i bir değişiklik olmadı, yüzde 11’i ise daha az tüketiyorum yanıtını verdi.
Türkiye’de yapılan üretimle ilgisi olmayan, somut bilgi ve veriye dayanmayan olumsuz konuşmaların, tavuk hakkında az da olsa algı kirliliği oluşturduğuna değinen GÖRENER, tüketiciyi daha iyi bilgilendirme görevinin üreticilere düştüğünü vurguladı.
Araştırma sonuçlarına göre tüketicinin tavuk tüketimini azaltma gibi bir davranışının olmadığını söyleyen Ömer GÖRENER, “Tavuk etini güvenilir bulmama oranı binde 43 olarak görünüyor” dedi.
Tavukla ilgili Facebook ve Twitter hesapları oluşturuldu
BESD-BİR, tüketicilerin doğru ve şeffaf biçimde bilgilenmesini sağlamak amacıyla dijital platformlarda yeni hesaplar hayata geçirdi. Bu konuda bilgi veren BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman ÖZTÜRK; “Öncelikle BESD-BİR’in ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nun ara yüzlerinde değişikliğe giderek kullanıcı dostu iyileştirmeler yaptık. Facebook, Twitter ve Youtube hesaplarımızı oluşturduk. Bu hesaplarla hem tüketicilerin sorularını doğrudan yanıtlayacağız, hem de yaşanan bilgi kirliliğini en aza indireceğiz. Bir tüketici, aklını karıştıran bir iddiayla ya da soruyla karşılaştığında, direkt olarak üreticiye Facebook ya da Twitter üzerinden ulaşabilecek. Sorulara en kısa sürede ve gerekli tatmini oluşturacak derinlikte yanıtlar vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Toplantıda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, tavuk üretiminde hormon kullanılmadığını vurgulayarak, dünya piyasasında da tavuklar için endike herhangi bir hormon bulunmadığını kaydetti. Akan, tavuklarda büyütme amaçlı antibiyotik kullanımının da hem Avrupa Birliği ile birlikte 2006 yılında yasakladığını ve bu tarihten itibaren bu grup antibiyotiklerin tavuk üretiminde kullanılmadığını belirtti. Akan, son olarak hayvan refahı kapsamında değerlendirilen konularda (bakım-idare, beslenme, çevresel koşullar, aydınlatma vb.) üretim standartların oldukça iyi durumda olduğunu açıklad
Tarih
05.03.2014